U velikoj ekološkoj akciji volonteri čistili akumulaciju Vrutci kod Užica

Grad Užice se uz pomoć sugrađana odazvalo velikoj ekološkoj akciji pod nazivom „Očistimo reke i jezera Srbije“.

Foto: Milisav Pajević

Tom prilikom očišćeno je nekoliko lokacija na jezeru Vrutci i sakupljeno oko 140 kesa komunalnog otpada različite vrste.

U akciji su učestvovali volonteri Vodičkog udruženja „Kapedunum“, Planinanrskog udruženja „Rujno“, Udruženje ljubitelja banja, ribočuvari i sugrađani dobrovoljci.

Volonteri su bili raspoređeni na nekoliko lokacija na samom jezeru, na banji, trasom stare pruge, kao i na čamcima odakle je takođe vršeno sakupljanje otpada, zajedno sa svojim vodičima, a uz pratnju komunalne policije i spacioca iz JP „Veliki Park“.

U akciji su učestvovali i zaposleni iz JP „Vodovod“, prevozeći čamcima volentere na lokacije na kojima je vršeno čišćenje, kao i zaposleni u Odeljenju za zaštitu životne sredine Grada Užica koji osim što su obezbedili kese i rukavice za volentere, priključili su se volonterima na terenu prilikom čićenja.

Pre samog sprovođenja akcije naše ekipe su obišle jezero kako bi izvršili monitoring kritičnih lokacija, koje iziskuju momentalno čišćenje“ istakla je Dunja Đenić, član Gradskog veća Grada Užica i dodala da se poslednjih godina broj divljih deponija koje su ranije postojale u slivu akumulacije Vrutci, u značajnoj meri smanjio, postavljanjem velikih koševa za prikupljanje otpada na obodnim područjima mesnih zajednica i raskrsnicama glavnih saobraćajnica.

„Veliku pomoć pružila nam je ribočuvarska služba koja gazduje slivom Vrutaka, koji su sa svojih čamaca sakupljali otpad koji se zatekao u vodi.

Plastična ambalaža, flaše, kese i krupni otpad zadržali su se na obalama jezera nakon velikih kiša i porasta nivoa vode, naročito u teže pristupačnim delovima zaliva, zbog čega smo upravo ove lokacije odredili kao prioritetne“, navela je Đenićeva.

Izvor: TV 5 Užice

Milisav Pajević