U toku testiranje novih postrojenja RTB „Bor“

Srbija

bor030.net

Direktor projekta Nove topionice RTB „Bor“ gospodin Dragan Marinković izjavio je da će krajem ove nedelje početi šaržiranje peći kako bi počela proizodnja novog bakrenca po fleš-smelting tehnologiji, a zatim i izlivena prva anoda. On je istakao da se privodi kraju i testiranje postrojenja nove Fabrike sumporne kiseline i Energane.

Gospodin Marinković je dodao i da su završeni svi testovi i hladne probe, dok su tople probe pri kraju. Prema njegovim rečima, kada se u aprilu 2015. godine bude ustalila proizvodnja pare i stabilizovala fleš peć u energani će biti puštena i turbina koja će uz pomoć vodene pare proizvoditi oko 1,5MW električne energije.

Podsetimo, 5. marta 2015. godine puštena je u rad nova fleš peć RTB „Bor“, a krajem decembra 2014. godine završeni su radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Sa realizacijom ovog projekta započelo se 28. juna 2011. godine, a njegova vrednost iznosi 250 miliona evra. Republika Srbija je bila garant za kredit kod kanadske EDC banke, a uplatila je i 30 miliona evra za završetak izgradnje topionice i fabrike sumpora. Izvođač radova je kanadska kompanija „SNC Lavalin“, a podizvođač i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ finska kompanija „Outotek“, navedeno je u saopštenju RTB „Bor“. Lokalni radovi bili su povereni kompaniji „Energoprojekt“, dok je nadzor nad svim radovima vršio Građevinski fakultet iz Beograda. Preko 800 radnika bilo je angažovano na realizaciji ovog projekta.

Sandra Jovićević

foto: bor030.net