U toku radovi na izgradnji kanalizacije u Surčinu

Srbija

surcin kanalizacija beograd.rs

Menadžer grada Beograda gospodin Goran Vesić krajem prošle nedelje obišao je radove na izgradnji vodovoda u naselju Jabukovački ključ u opštini Surčin.

Gospodin Vesić je ovom prilikom izjavio da je grad Beograd 2015. godine izdvojio skoro tri milijarde dinara za izgradnju vodovoda i kanalizacije. Kako je istakao, pripremljen je plan po kome će sva nedostajuća infrastruktura u vodovodu i kanalizaciji biti izgrađena do 2025. godine, za šta će biti potrebno oko 575 miliona evra, a biće izgrađeno i pet fabrika za preradu otpadnih voda. Dodao je da će sledeće godine početi izgradnja kanalizacije na Plavim horizontima u vrednosti od 514 miliona dinara, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda u Belom potoku, Pinosavi i Međulužju ukupne vrednosti 375 miliona dinara. Osim toga, biće izgrađena fekalna kanalizacija u naselju Sunčani breg u Rakovici u vrednosti od 200 miliona dinara, kanalizacija na Maloj Utrini na Voždovcu u vrednosti od 100 miliona dinara, vodovod u Beljini u Barajevu u vrednosti od 280 miliona dinara, sekundarna vodovodna mreža u Ripnju u vrednosti od 130 miliona dinara, ali i sekundarna vodovodna mreža u Stepojevcu i Vrbovnom u vrednosti od 94 miliona dinara.

Gospodin Vesić je istakao da je u toku izgradnja magistralnog vodovoda prema Lazarevcu, a da je u planu i izgradnja fekalne kanalizacije u Surčinu u vrednosti od 100 miliona dinara, radovi na Jelezovačkom kolektoru u istoj vrednosti, zatim radovi na potisnom kolektoru u Sopotu vrednosti oko 200 miliona dinara, izgradnja vodovoda u Grmovcu u vrednosti od 60 miliona dinara, izgradnja kanalizacije u Batajnici u vrednosti od 380 miliona dinara, retenzija na Kumodraškom kolektoru u vrednosti od 350 miliona dinara, izgradnja rezervoara u Kaluđerici čija je vrednost oko 280 miliona dinara, kao i izgradnja regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac od Zučke kapije do Kaluđerice u vrednosti od 186 miliona dinara. Dodao je da su u toku i pregovori o izgradnji fabrike vode u Obrenovcu.

Član Gradskog veća gospodin Marko Zeljug izjavio je da će domaćinstva iz naselja Jabukovački ključ u opštini Surčin dobiti vodu do februara 2016. godine, kao i da će naredne godine početi radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u Surčinu.

Predsednik Skupštine opštine Surčin gospodin Stevan Šuša dodao je da je zahvalan gradu Beogradu na pomoći kada je reč o rešavanju velikih infrastrukturnih problema, a naveo je i da će uskoro biti raspisan tender za nastavak izgradnje kanalizacije u Surčinu u vrednosti od 114 miliona dinara.

U naselju Jabukovački ključ u Surčinu izvode se radovi na izgradnji vodovoda u dužini od 1,9 kilometara. Vrednost radova iznosi 17,7 miliona dinara, a finansira ih Direkcija za gradsko građevinsko zemljište. Sa izgradnjom vodovoda započelo se pre desetak dana, a završetak se očekuje u februaru 2016. godine.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs