U toku podnošenje idejnih projekata za Strategiju održivog razvoja Kragujevca

Vesti | Održivi razvoj

 

Foto: Grad Kragujevac

Foto: Grad Kragujevac

Za predsednike i sekretare saveta građana mesnih zajednica na području grada Kragujevca član Gradskog veća za lokalnu samoupravu Vitomir Nedeljković u zgradi Gradske uprave organizovao je sastanak.

Teme sastanka bili su planovi Strategije održivog razvoja grada Kragujevca za period od 2018 do 2028. godine, planiranje budžeta za 2019. godinu, izrada ličnih karata mesnih zajednica kao i osvrt na sve ono što je urađeno do sada, rekao je u uvodnom obraćanju član Gradskog veća.

Strategija održivog razvoja grada Kragujevca za 2018/2028. godinu je izuzetno važan dokument sa jasno definisanim prioritetima i strateškim ciljevima u svim društvenim oblastima, a naš je zadatak da takve postavimo na nivou poboljšanja infrastrukture u gradu i na seoskom području.

Ovaj desetogodišnji strateški dokument važan je, ne samo za Gradsku upravu i lokalnu samoupravu već i za javni sektor, privredu i građane i zato bi svi trebalo da budu uključeni, istakao je Nedeljković i pozvao savete mesnih zajednica i sve građane da se uključe i aktivno učestvuju u identifikaciji problema i svoje predloge projekata podnesu do 30. septembra.

Na sastanku je održana prezentacija kreiranja i unošenja predloga projekta, jer završna faza izrade Strategije održivog razvoja podrazumeva definisanje i podnošenje idejnih projekta koje će stručne službe sistematizovati kao prioritetne i koje će se naći u Strategiji.

Veoma je važno da saveti mesnih zajednica i građani identifikuju probleme i nedostatke koji se nalaze na teritoriji mesne zajednice, jer niko bolje od meštana ne može da zna kako bi trebalo da izgleda njihovo naselje za deset godina, kaže član Gradskog veća zadužen za lokalnu samoupravu.

Prema njegovim rečima sledeće godine u fokusu će biti sređivanje puteva, atarskih puteva, nasipanje, krpljenje rupa, asfaltiranje novih ulica a na dnevni red će se sve to staviti na osnovu inputa koje pristignu od saveta građana mesnih zajednica, objasnio je Nedeljković i dodao da, ukoliko idejni projekat postane deo strateškog dokumenta, moguće ga je realizovati i kroz neke druge izvore finansiranja te da je na savetima mesnih zajednica i građanima velika odgovornost da se problemi identifikuju i podnesu zvaničnim putem.

Saveti građana mesnih zajednica, organizacije, privatni sektor i udruženja građana svoje projektne ideje će moći da podnose do 30. septembra ove godine na web portalu Olednetwork.

Milisav Pajević