U toku konsultacije o prekograničnom uticaju Plana upravljanja vodnim područjima Republike Hrvatske 2016-2021

Region

ministarstvo-poljoprivrede rtv.rs

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije saopštilo je da je Ministarstvo zaštite životne sredine i prirode Republike Hrvatske pozvalo Republiku Srbiju na konsultacije o prekograničnom uticaju Plana upravljanja vodnim područjima Republike Hrvatske 2016-2021.

Kako je navedeno u saopštenju resornog ministarstva, Plan upravljanja vodnim područjima Republike Hrvatske donosi se za razdoblje od šest godina, a ima za cilj da spreči dalje pogoršanje, zaštiti i poboljša stanje vodnih ekosistema, promoviše održivo korišćenje voda, zaštiti i poboljša stanje voda putem specifičnih mera, osigura smanjenje zagađenja podzemnih voda i spreči njihovo dalje zagađenje, kao i da ublaži posledice poplava i suša. Značajne komponente su upravljanje stanjem vodama i upravljanje rizicima od poplava kojima se predviđaju mere za poboljšanje stanja voda i povećava sigurnost ljudi i imovine od posledica poplava.

Zaključak Strateške procene je da će sprovođenje Plana upravljanja vodnim područjima Republike Hrvatske 2016-2021 imati pozitivan uticaj na životnu sredinu, ekološku mrežu i zaštićena područja na teritoriji Slovenije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine, dok se slab pozitivan uticaj očekuje na teritoriji Crne Gore, a nikakav na teritoriji Italije.

Svi zainteresovani mogu izvršiti uvid u sadržinu Plana upravljanja vodnim područjima Republike Hrvatske 2016-2021 i da dostave svoja mišljenja resornom ministarstvu u roku od 20 dana od objavljivanja obaveštenja.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs

izvor: eko.minpolj.gov.rs