U toku konferencija o regionalnoj saradnji u oblasti biodiverziteta

Srbija | Održivi razvoj

rusanda-vojvodina-priroda-ekologija-ekoloski-ekosistem_660x330

U Beogradu je 4. februara 2016. godine otvorena dvodnevna regionalna konferencija posvećena projektu „Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – biološka raznovrsnost“.

Generalni direktor Saveta za regionalnu saradnju gospodin Goran Svilanović izjavio je da je Savet opredeljen da radi na pitanjima očuvanja životne sredine, čime se i zaštita biološke raznovrsnosti rešava na efikasan način. On je istakao i da se Savet zalaže da se standardi procene klimatskih rizika uvedu u zakonske propise, inženjerstvo i građevinarstvo kako bi se ublažili rizici od nepogoda i opasnosti od klimatskih promena u kontekstu razvoja infrastrukture u Jugoistočnoj Evropi. Naveo je i da će Regionalna radna grupa za pitanja životne sredine dobiti podršku i pomoć od Saveta za regionalnu saradnju.

Vođa projekta „Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – biološka raznovrsnost“ gospođa Gabrijela Rehbauer istakla je da je regionalna saradnja neophodna zbog toga što vrste i staništa ne znaju za granice. Ona je dodala da je to dugoročan proces koji zahteva jake institucionalne i organizacione strukture.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da Srbija čini sve da se zaustavi gubitak biološke raznovrsnosti, kao i da ulaže sredstva da se uspostavi i pusti u rad funkcionalan informacioni sistem za biodiverzitet kao glavni budući alat za praćenje u kontekstu regionalnih procesa kao što su Strategija Jugoistočna Evropa 2020 i Dunavska strategija.

U okviru konferencije predstavljen je projekat „Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biološka raznovrsnost“ čija je realizacija počela 2015. godine, a trajaće tri godine. Projekat finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a njegov cilj je jačanje regionalne saradnje među značajnim ekonomskim organizacijama u oblasti biodiverziteta u Jugoistočnoj Evropi uz pružanje podrške procesu evropskih integracija, odnosno implementacije i primene pravnih tekovina EU, naročito direktiva o pticama i o staništima i Strategije o očuvanju biodiverziteta 2020.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs