U toku javna rasprava o nacrtu Zakona o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva u Hrvatskoj

Mobilnost | Region | Održivi razvoj

elektricni-auto-sibenik-20160120130101515

U Zagrebu u Hrvatskoj počela je javna rasprava o Predlogu nacrta Zakona o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva.

Kako su preneli mediji, predstavnik radne grupe za transpoziciju Direktive 94/2014 u hrvtasko zakonodavstvo gospođa Romana Palčić izjavila je da je tržište alternativnih goriva nerazvijeno i u Evropskoj uniji, a da su najnoviji podaci da električna vozila zauzimaju 0,2 odsto prodaje novih automobila. Ona je istakla da se do 2020. godine očekuje rast broja stanica za punjenje vozila na alternativni pogon, odnosno ovakve stanice će u Hrvatskoj biti postavljane na svakih 50 kilometara, a u planu je da njihov broj dostigne 164. Navela je da bi Predlog nacrta Zakona o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva trebalo da bude usvojen u junu ove godine.

Predlog nacrta pomenutog zakona bavi se propisivanjem podsticajnih mera razvoja tržišta alternativnih goriva i utvrđivanjem minimalnih zahteva za izgradnju infrastrukture za punjenje vozila na alternativna goriva, kao i tehničkom specifikacijom tih mesta. Predlog zakona će biti fokusiran prvenstveno na električnu energiju, vodonik i prirodni gas.

Predlog nacrta Zakona o uspostavlajnju infratsrukture za alternativna goriva možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: energetika-net.com