U toku energetska sanacija pet zdravstvenih objekata u Crnoj Gori

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Građevinsko-zanatski radovi u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Petnjica i Murino u Crnoj Gori, sa ciljem unapređenja energetskih karakteristika objekata su počeli, a rok za njihov zavšetak je 31. avgust ove godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Crne Gore.

U domovima zdravlja Nikšić, Kolašin, Andrijevica i zdravstvenoj stanici Petnjica tokom prošle godine završeni su radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama, čime je grejanje u svim objektima pušteno u rad, a ukupna vrednost pomenutih radova bila je oko 121.000 evra. Nakon završetka započetih građevinsko-zanatskih radova, zdravstveni objekti biće u celosti energetski adaptirani i uslovi komfora, odnosno boravka pacijenata i rada medicinskog osoblja biće značajno poboljšani.

U okviru Projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, koji se implementira od 2009. godine, do sada je energetski adaptirano 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova oko 8,7 miliona eura. Projektom se finansira primena mera energetske efikasnosti, koje se odnose na zamenu fasadne stolarije, postavljanje toplotne izolacije na omotaču zgrade, poboljšanje unutrašnjeg osvetljenja, modernizaciju ili potpunu zamenu kotlarnica uz modernizaciju celokupnog sistema grejanja i modernizaciju sistema za pripremu sanitarne tople vode.

Projekat se finansira kroz zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra, a u cilju unapređenja energetske efikasnosti i uslova komfora u javnim objektima. Rok za završetak projekta je mart 2018. godine.

Radovi na pet zdravstvenih objekata izvode se u okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ i njihova ukupna vrednost je oko 725.000 evra.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević