U toku druga faza povećanja EE u javnim ustanovama Crne Gore

gradjevinarstvo rs energetska efikasnost

U okviru manifestacije „Energetski dani Podgorice“ održana je prezentacija Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama u OŠ „Branko Božović“ u Podgorici.

Predstavnik Ministarstva ekonomije Crne Gore gospođa Sandra Šipčić izjavila je da je za ovaj program obezbeđeno 35,53 miliona evra, kao i da je vremenski okvir implementacije od 2012. do 2020. godine. Kako je istakla, cilj programa je povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, kao i doprinos borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine.

Gospođa Šipčić je navela da se program implementira u dve faze, a prva faza koja je trajala od januara 2012. godine završena je u decembru 2015. godine. U okviru ove faze povećana je energetska efikasnost u 20 osnovnih i srednjih škola i jednom studentskom domu, za šta je utrošeno 13,5 miliona evra. Druga faza projekta započeta je u januaru 2015. godine, a trajaće do 2020. godine. U ovoj fazi predviđena je rekonstrukcija 24 obrazovne ustanove, a obezbeđeno je preko 22 miliona evra. Kako je dodala, novine u okviru ove faze odnose se na uvođenje sistema za energetski menadžment i monitoring, izradu inventara zgrada i pripremu softvera za sertifikovanje i verifikaciju rezultata, kao i na sertifikovanje objekata.

Sandra Jovićević

foto: gradjevinarstvo.rs