U Tesliću održana radionica o biogasnim elektranama

Region | Biomasa

Foto-ilustracija: Pixabay

S ciljem promocije i razvoja biogasnog sektora, iz ugla investitora i poljoprivrednika, USAID-ov projekt ”Investiranje u sektor energije – USAID EIA”, USAID/Sweden FARMA II projekat i GIZ Promocija obnovljivih izvora energije (GIZ ProRE) u BiH održali su u Tesliću radionicu pod nazivom ”Biogasne elektrane – investiciona prilika za sektor poljoprivrede”.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) spremna je pružiti podršku razvoju tog sektora, a direktor USAID-a za BiH Peter Duffy smatra da BiH ima potencijala i da se biogasne elektrane u BiH mogu razvijati jednako kao u Hrvatskoj i Srbiji. Siguran je da su brojne prednosti korišćenja biogasa, a sa radionice o ovom gorivu u Tesliću je poručio da proizvodnja zahteva puno rizika, ulaganja i zakonski osnov, ali da su benefiti brojni.

USAID je u BiH zadužio Fahrudina Kulića za komponentu iskorišćenja biomase u energetske svrhe u okviru Projekta ”Investiranje u sektor energije”, a on smatra da su biogasne elektrane potrebne zbog zaštite okoline jer omogućavaju ispravno odlaganje životinjskog stajnjaka, ali su i dodatni izvor prihoda. Biogasna elektrana na farmi kod Šamca je velika i imamo još jednu malu kod Banja Luke. Sistem podsticaja mora biti promenjen, pogotovo u Federaciji BiH, da bi takva investicija bila atraktivna za poljoprivrednike. Osim toga u FBiH nije određena ni kvota za biogas, odnosno nije određeno koja količina energije će se otkupljivati po podsticajnim cenama, rekao je Kulić.

Naveo je da prema informacijama institucija koje trebaju odrediti kvotu za biogas u Federaciji BiH nema zainteresovanih za izgradnju biogasnih elektrana. Zbog toga važnim smatra informisanje investitora o biogasnim elektranama. Nakon toga zajedničkim snagama možemo tražiti da se u FBiH uvede kvota i da se promeni sistem podsticaja, istakao je Kulić.

Osim kvota problem je i vrednost investicije, a u ime tešanjske firme ”Madi” Damir Softić je istakao da za izgradnju treba od 5 do 7 miliona evra. To dodatno otežava posao bez obzira što bi biogasno postrojenje olakšalo posao, rekao je Softić i naglasio važnost ovog projekta za celu državu.

U Bosni i Hercegovini do sada su izgrađene 2 biogasne elektrane, u Srbiji ih ima 10, a u Hrvatskoj čak 32.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević