U Sremskoj Mitrovici postavljena nova LED rasveta

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (Nick Brunner)

Savremeni sistem javne rasvete koji štedi energiju, smanjuje emisije ugljen-dioksida i operativne troškove postavljen je u Sremskoj Mitrovici.

Među prvim gradovima Sremska Mitrovica je zamenila staro javno osvetljenje za LED osvetljenje kroz model javno-privatnog partnerstva na teritoriji celog grada.

“Ušteda električne energije na godišnjem nivou je u ovom projektu 3.000.000 kWh, a ušteda ugljen-dioksida (CO2) na godišnjem nivou 1.590 tona. Ako uzmemo prosek, da je apsorpcija ugljen-dioksida (CO2) jednog hektara šume oko 6 tona godišnje (to su šume koje su stare minimalno 30-40 godina), onda dobijemo izuzetnu cifru. Sremska Mitrovica je smanjila zagađenost vazduha ovim projektom, kao da su posadili 265 hektara šume”, navodi se u saopštenju.

Prema proračunima, za 13 godina javnog ugovora, grad će ostvariti novčanu uštedu u budžetu od minimalno 39.500.000 dinara.

“Stare svetiljke, ukupno 9.616 komada, zamenjene su novim LED svetiljkama, čime smo obezbedili efikasnije korišćenje energije, smanjenje emisije ugljen-dioksida i smanjenje operativnih troškova funkcionisanja i održavanja sistema javne rasvete. Godišnja ušteda električne energije iznosi 70,4 odsto, a na bazi toga projektuju se velike finansijske uštede. Uštedeće se oko 13.000.000 dinara samo na troškovima održavanja rasvete, a realizacija celog projekta se finansira iz svih tih ušteda. To je ono što nam je i najbitnije kod realizacije ovog projekta – da dobijemo modernu, racionalnu, energetski efikasnu javnu rasvetu, a da realizacija tog projekta neće ništa dodatno koštati naše sugrađane. Nova rasveta je postavljena u gradskom području, ali i svim selima. Omogućena je daljinska kontrola i upravljanje sistemom, odnosno daljinsko paljenje, gašenje i dimovanje jačine rasvete. Takođe, biće olakšana i prijava kvarova i brže reagovanje po prijavama, jer je kroz numerisanje svetiljki obezbeđen i digitalni registar sistema”, rekao je Miroslav Jokić, načenik gradske uprave Sremske Mitrovice.

Očekivani vek trajanja novih LED svetiljki je 25 godina.

Izvor: Proglas