U sredu puštanje u rad revitalizovanog Bloka B1 TE „Kostolac“

Srbija

kostolac

Direktor PD „TE-KO Kostolac“ gospodin Dragan Jovanović izjavio je da će revitalizovani Blok B1 termoelektrane „Kostolac“ biti pušten u rad 14. januara 2015. godine, nakon 10 meseci revitalizacije. On je istakao da će njegova snaga biti 350MW i da je revitalizacijom produžen radni vek ovog bloka za oko 150 hiljada sati. On je najavio i izgradnju novog Bloka B3 termoelektrane „Kostolac“ i dodao da će njegovim završetkom TE „Kostolac“ dostići snagu od 1350MW.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je izgradnja ovog bloka veoma bitna i za Srbiju i za Braničevski okrug i da će njegovom izgradnjom 2018. godine doći do novih zapošljavanja. On je istakao i da je ovo jedan od najvećih energetskih objekata koji Srbija gradi u ovom trenutku.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gospodin Aleksandar Vulin rekao je da su procene da će biti potrebno oko 520 ljudi na novom Bloku B3 TE „Kostolac“ i površinskom kopu „Drmno“. Prema njegovim rečima, biće zapošljavani proizvodni radnici, a ne administrativni. On je podsetio i da je revitalizacija Bloka B1 koštala oko 150 miliona dolara, dok će izgradnja Bloka B3 koštati oko 800 miliona dolara.

Generalni direktor JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Aleksandar Obradović izjavio je da je elektroenergetski sistem Srbije stabilan i podsetio da nije bilo većih problema u snabdevanju električnom energijom ni nakon majskih poplava.

Ambasador NR Kine njegova ekselencija gospodin Li Mančang istakao je da Srbija i Kina imaju dobru privrednu saradnju, što je pokazano i revitalizacijom Bloka B1 termoelektrane „Kostolac“ i novim sporazumom za izgradnju Bloka B3.

Sandra Jovićević

foto: te-ko.rs