U Srbiju uskoro stižu elektromotorni vozovi koji će ići brzinom od 200 km/h?

Mobilnost

Foto: Vlada Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović potpisao je u sredu sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji Čen Bo Memorandum o razumevanju o saradnji za železnička vozna sredstva.

Ovim memorandumom, potpisanim između Republike Srbije, preduzeća „Srbija voz” a.d, i kompanija „China Railway International Co., LTDˮ i „CRRC Corporation Limited”, dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na čas, za potrebe organizacije putničkog saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd centar–Novi Sad–Subotica.

Momirović je tom prilikom istakao da ovaj dokument predstavlja nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine.

Uz zahvalnost za sve što NR Kina čini za Srbiju, ovaj memorandum predstavalja nastavak intenzivne saradnje sa Kinom, ukazao je ministar Momirović.

Ministar je iskazao i zahvalnost na sveukupnoj podršci koju Narodna Republika Kina pruža na efikasnoj i pravovremenoj realizaciji transportnih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji.

Ambasadorka je podvukla da su kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekat izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta neprekidno, normalno i stabilno napredovao, uz ocenu da se u poslednja dva meseca vidi veliki napredak na gradilištu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Charles Forerunner)

Potpisivanje Memoranduma otvara novi prostor naše saradnje u saobraćaju. Kina ima najrazvijeniju tehnologiju u proizvodnji brzih vozova i kineske kompanije su spremne da dele svoju visoku tehnologiju sa srpskim partnerima i daju svoj doprinos ekonomskom razvoju Srbije, poručila je ona.

Saradnja dogovorena Memorandumom biće realizovana na principima komercijalnih odnosa, usklađenosti sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti i u skladu sa svim važećim domaćim i evropskim standardima i propisima.

Pored toga, ovaj memorandum predviđa i mogućnost saradnje na uspostavljanju tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centra za obuku, centra za održavanje i, na kraju, centra za proizvodnju železničkih vozila, u skladu sa potrebama projekata saradnje i tržišnog potencijala, što ima izuzetan značaj za razvoj železničkog saobraćaja u Srbiji i železničku prateću industriju u celini.

Izvor: Vlada Srbije