U Srbiji se sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodi na teritoriji Republike Srbije Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC).

Inače, 52. po redu popis ptica vodenih staništa trajaće do 30. januara ove godine.

U ovom periodu izaći će više od 150 volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i obići sve velike vodene površine i popisati ptice koje zimu provode u Srbiji.

Učesnici Međunarodnog popisa vodenih ptica će paralelno učestvovati u simultanom brojanju i potrazi za orlovima krstašima (Aquila heliaca) u Panonskoj niziji, organizovanom u okviru projekta LIFE PannonEagle, kao i prikupljanju podataka o različitim oblicima uništavanja ptica i prirode, kao što je krivolov.

Zainteresovani za učešće u 52. po redu popis ptica vodenih staništa, mogu da se obrate Marku Šćibanu, rukovodiocu Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa za Srbiju na mejl: sciban.marko@gmail.com.

Međunarodni popis ptica vodenih staništa jedan je od najstarijih i najmasovnijih akcija praćenja prirode i životne sredine u svetu. IWC se u Srbiji različitim intenzitetom sprovodio od 1982. godine i predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na ovim prostorima.

Milisav Pajević