U Splitu održan peti Susret kupaca HEP Opskrbe

Region | Nafta

split-cityPeti po redu Susret kupaca HEP Opskrbe, posle Osijeka i Opatije,  nastavio se juče u Splitu programom u kojem je učestvovalo više od stotinu uglednih privrednika, najvećih kupaca električne energije s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Okupljenim se privrednicima, među kojima su bili i predstavnici uglednih velikih kupaca poput Cemexa, Studenca, Zračne luke Zadar, Ribole, Prime, Slobodne Dalmacije, Auto Hrvatske, Tommyja, Splitske banke i dr., obratila direktorka HEP Opskrbe, Tina Jakaša, koja je govorila o novostima u poslovanju HEP Opskrbe i trendovima na tržištu električne energije.

Kako je godina na izmaku bila obležena i najnižim veleprodajnim cenama električne energije u proteklih deset godina, od samo 30 evra po MWh u prvom tromesečju, veliki kupci koji električnu energiju kupuju na tranše kao brokeri, imali su priliku da iskoriste ta tržišna kretanja.

„Neki od naših najvećih kupaca taj su model već preuzeli pa energiju kupuju na tranše i na taj način aktivno upravljaju troškovima. Svojim partnerskim pristupom i inovativnim tarifnim modelima HEP Opskrba to obezbeđuje.“, naglašava Jakaša.

Govoreći o budućnosti evropskog tržišta električne energije čiji je Hrvatska sastavni deo, podsetila je okupljene na dekarbonizaciju, potrebu zamene fosilnih goriva električnom energijom u delatnostima grejanja, hlađenja i transporta do 2050. godine kao glavni postulat budućeg razvoja.

HEP Opskrba, istakla je  direktorka Jakaša, spremna je da bude deo budućnosti, što i dokazuje nizom svojih poslovnih projekata, poput pokretanja projekta otvaranja mreže ELEN punionica za električna vozila, ESCO savetovanjem kroz koje svojim kupcima pomaže da aktivno upravljaju procesima koji omogućuju uštede energije. Zatim, proizvodom ZelEn, odnosno električnom energijom iz obnovljivih izvora, koju je prepoznalo više od sto vodećih hrvatskih kompanija.

Izvor: hep.hr

Vesna Vukajlović