U Somboru održana radionica o otpadu

Srbija | Upravljanje otpadom

U okviru projekta „Sakupljaža, kalkulaža, ambalaža i reciklaža – SKAR”, u ponedeljak je u Srednjoj školi „Sveti Sava” u Somboruodržano predavanje i radionica o reciklaži ambalažnog otpada.

Predavanja i radionica su osmišljeni da informišu, edukuju i aktivno uključe srednjoškolsku populaciju u rešavanje problema u vezi sa upravljanjem ambalažnim otpadom.

Tokom jednosatnog predavanja učenicima su izloženi osnovni koncepti u vezi sa ekološkom, zdravstvenom i ekonomskom dimenzijom problematike upravljanja otpadom, a poseban akcenat je stavljen na ambalažni otpad koji se može reciklirati. Učenici su potom podeljeni u četiri grupe, i na radionici su vršili konkretne proračune o tome, koliko se generiše ambalažnog otpada po stanovniku u gradu Somboru – kako na godišnjem, tako i na dnevnom nivou. Cilj je bio da se učenicima pruži jasna slika o ekonomskoj vrednosti reciklabilnog otpada, što predstavlja uglavnom neiskorišćen potencijal u većini gradova u Srbiji.

U drugom delu radionice, učenicima su prikazani kratki edukativno-promotivni filmovi koji se bave tematikom reciklaže i koji su napravljeni od strane učenika osnovnih i srednjih škola širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Svrha prikazivanja ovih kratkih video materijala je bila da se učenicima iz Srbije približe dobre prakse njihovih vršnjaka iz SAD.

Projekat „SKAR” sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država u Beogradu. Pored Srednje škole „Sveti Sava” iz Sombora, u projektu učestvuje i devet drugih srednjih škola škola iz Subotice, Zrenjanina, Vrbasa, Novog Sada, Vršca, Beograda, Bora, Šapca i Loznice.

izvor: soinfo.org

Sandra Jovićević