U Sofiji razmatran način vođenja energetske tranzicije u regionu

 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

U Sofiji je prošle nedelju održan sastanak Grupe na visokom nivou o povezivanju gasnih sistema Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC).

Na sastanku je razmatran način vođenja energetske tranzicije u regionu. U cilju što bolje integracije regiona, procenjen je napredak postignut u implementaciji projekata u oblasti gasne i elektroenergetske infrastrukture.

Republika Srbija je pohvaljena zbog napretka u vezi sa realizacijom projekta gasne interkonekcije SrbijaBugarska.

Razmatrana i pitanja vezano za mogućnost većeg korišćenja potencijala obnovljivih izvora energije i unapređenja energetske efikasnosti. Završni deo sastanka se odnosio na ceremoniju koja je označila početak radova na izgradnji interkonektora Grčka – Bugarska. Sastanak je otvorio Tomislav Dončev, zamenik premijera Republike Bugarske, kao i ministarka energetike Republike Bugarske Temenuška Petkova, a vodio ga je član Evropske komisije zadužen za klimatske promene i energetiku Miguel Arias Kanjete. Mr Mirjana Filipović, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije je učestvovavala na ovom sastanku kao predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike.

Evropska unija je 2015. godine, u cilju obezbeđenja sigurnosti snabdevanja regiona prirodnim gasom, osnovala Grupu na visokom nivou o povezivanju gasnih sistema Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC HLG – Central and South Eastern Europe Connectivity High Level Group) (u daljem tekstu HLG) koja se sastoji od zainteresovanih država članica EU koja uz podršku Evropske komisije (EK) treba da olakša razvoj i realizaciju prekograničnih projekata kao i transevropskih projekata u cilju diverzifikacije pravaca snabdevanja prirodnim gasom u regionu.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije učestvuju u radu Nadzorne grupe HLG, Tehničke podgrupe, Grupe za implementaciju projekata i Upravljačke grupe.

Milisav Pajević