U septembru počinje sa radom fabrika vode „Makiš 2“

Svet

bg-makis vodovod

Iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ najavljeno je da će početkom septembra u pogon biti puštena fabrika vode „Makiš 2“ u Beogradu. Sa izgradnjom ove fabrike započelo se još pre devet godina, a sada su preostali samo sitni završni radovi kako bi sve bilo spremno da se pusti u pogon.

Početkom septembra fabrika će početi sa probnim radom koji će trajati tri meseca, a tokom kojeg će se ispitivati rad fabrike i otklanjati nedostaci ako ih bude bilo, kako bi snabdevanje vodom bilo sigurno i kvalitetno.

Kapacitet ovog postrojenja je dve hiljade litara pijaće vode u sekundi, a upotrebljena je savremena tehnologija prečišćavanja vode uz pomoć UV reaktora i ugljen dioksida. Puštanjem u rad ovog postrojenja u Beogradu će se povećati kapaciteti pijaće vode za 20 odsto što će otkloniti problem sa snabdevanjem vode u narednih 20 godina. Istovremeno, steći će se uslovi da se fabrika vode „Makiš 1“ u toku 2015. godine rekonstruiše i modernizuje.

Radove na izgradnji ove fabrike izvodila je izraelska kompanija „Tahal Group“ u saradnji sa slovenačkom kompanijom „Primorje“, a projekat je vredan oko 40 miliona evra.

Sandra Jovićević