U SANU održano predavanje o vodozemcima i gmizavcima

Vesti | Srbija

U organizaciji Društva prijatelja Svetog manastira Hilandar i Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Srpskoj akademiji nauka održano je predavanje na temu „Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“ i predstavljena istoimena prva publikacija o rezultatima istraživanja prirode metoha Hilandarskog, koje realizuju Zavod za zaštitu prirode Srbije i manastir Hilandar.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

U pozdravnoj reči književnik dr Vladeta Janković, predsednik Društva predstavio je predavače i zahvalio se Zavodu za zaštitu prirode Srbije na odzivu za učešće na predavanju.

U prvom delu predavanja mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu, pozdravio je auditorijum u ime direktora, mr Aleksandra Dragišića, i predstavio značaj prvih sveobuhvatnih istraživanja prirode područja manastira Hilandara i objavljivanja edicija knjiga o prirodi prostora Svetog manastira Hilandar.

Ovom prilikom Danko Jović je objasnio kako su istraživanja počela, metodlogiju, dinamiku i organizaciju rada na terenu, kao i to koje su i kako su otkrivane vrste vodozemaca i gmizavaca u periodu od 2015. do 2018. kada su realizovana istraživanja.

U drugom delu prezentacije dr Rastko Ajtić objasnio je kako i zašto određene vrste naseljavaju prostor Svete Gore, i to kroz kratak pregled kretanja životinja kroz geološku istoriju, opisavši bogatstvo ovog sveta kroz primere zabeleženih 35 vrsta vodozemaca i gmizavaca, što predstavlja izuzetno visok broj za jedan prostorno mali region. Ovom prilikom Rastko Ajtić je ukazao i na značaj ovih predstavnika za živi svet Svete Gore.

Predavači, herpetolozi Zavoda za zaštitu prirode Srbije preneli su svoje utiske tokom ovih istraživanja koja su bila veliki stručni izazov, kao i to kako su učeći od monaha otkrivali duhovni i kulturni značaj manastira Hilandara i prostora Svete Gore, dok su oni monasima prenosili svoja znanja kako da spoznaju značaj životinja koja su istraživali.

U ime članova Društva, na kraju predavanja dr Vladeta Janković zahvalio se predavačima, koji su predstavili jedan novi aspekt vrednosti prostora manastira Hilandar ,i na publikaciji „Vodozemi i gmizavci Hilandara“, čije je primerke Zavod obezbedio za ovu priliku. Dr Janković je, takođe, pozvao i druge stručnjake Zavoda koji istražuju prirodu Hilandara da predstave svoje rezultate rada.

Pored članova Društva prijatelja Hilandara predavanju su prisustvovali i predstavnici stručnih i naučnih ustanova za zaštitu prirode i životne sredine.

Milisav Pajević