U samo pet zemalja – više od 70 odsto svetske površine pod netaknutom prirodom

Kada bi vas pitali da nabrojite pet zemalja koje poseduju najveće površine netaknute prirode, koji bi bio vaš odgovor?

Foto-ilustracija: Unsplash

Istraživači Univerziteta iz Kvinslenda (Australija) i Društva za konzervaciju divljine prvi put su napravili mapu koja otkriva u kojim državama se nalaze najveća prirodna prostranstva koja su ostala van dometa industrije. Za sada.

Prema njihovim saznanjima, pet zemalja koje poseduju najviše teritorije pod divljinom su Australija, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Rusija i Kanada. Rezultati istraživanja Šta je preostalo? (What’s Left?) objavljeni su u britanskom naučnom časopisu Nature.

Samo vek ranije tek 15 odsto Zemljine površine koristilo se za gajenje useva i uzgoj stoke. Danas, vek kasnije, procenjuje se da je više od 77 odsto zemljišta (izuzev Antarktika) i 87 odsto okeana bilo izloženo direktnom uticaju ljudi.

U samo 16 godina, između 1993. i 2009, ljudi su za nastanjivanje, poljoprivredu, rudarstvo i ostale aktivnosti iskoristili nekada nedirnute oblasti prirode veličine Indije – neverovatnih 3,3 miliona kvadratnih kilometara. Kada je reč o vodenim prostranstvima, područja van domašaja industrijskog ribolova, zagađenja i kretanja mornarice gotovo da su ograničena samo na polarne zone.

Trenutno na svetu postoji 195 zemalja. U granicama svega njih dvadeset nalazi se 94 odsto svetske divljine:

1. Rusija

2. Kanada

3. Australija

4. Sjedinjene Američke Države

5. Brazil

6. Francuska

7. Kiribati

8. Kina

9. Novi Zeland

10. Alžir

11. Libija

12. Danska

13. Nigerija

14. Mauritanija

15. Mali

16. Norveška

17. Čad

18. Ujedinjeno Kraljevstvo

19. Grenland

20. Egipat

Autori izveštaja Šta je preostalo? pozivaju međunarodnu zajednicu na 100 odsto zaštite preostalog. Vodeći istraživač Džejms Votson rekao je: „Cilj od 100 odsto zaštite je ostvariv. Sve nacije treba da zaustave industriju da zavlada ovim prostorima.“

Jelena Kozbašić