U rekonstrukciju 10 objekata biće uloženo 4,5 miliona evra

U četiri obrazovne i šest zdravstvenih objekata u Crnoj Gori u toku ove godine će kroz dva programa koja podrazumevaju primenu mera energetske efikasnosti biti uloženo više od 4,5 miliona evra.

Kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faze I i II (EEPPB), koji je počeo sa realizacijom 2012. godine, a koji implementira Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu, u ovoj godini planirana je primena mera energetske efikasnosti u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, Resursnom centru „1. jun“ i Resursnom centru za decu i mlade „Podgrica“ u Podgorici, kao i u O.Š. „Milan Vukotić“ u Golubovcima. Procenjena vrednost radova za ova četiri objekta je oko 2,7 miliona evra.

Kroz projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), koji je počeo sa implementacijom 2009. godine, a koji sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministartsvom zdravlja, u toku 2017. godine biće izdvojeno preko 1,8 miliona evra, od čega 1,1 milion na radove na zamjeni fasadne bravarije na glavnoj zgradi Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koji će biti završeni u martu. Tokom ove godine biće nastavljeni radovi u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin, Andrijevica i Petnjica, u kojima je prošle godine urađena adaptacija termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama. Najavljeno je da će u ovoj godini u navedenim ustanovama, kao i u zdravstvenoj stanici Murino, biti izvedeni građevinsko-zanatski radovi vrednosti od skoro 725.000 evra.

Primena mera energetske efikasnosti kroz ova dva programa, između ostalog, podrazumeva postavljanje termoizolacije na fasadi, termo i hidro izolacije na krovovima, zamenu fasadne bravarije, sanaciju/izgradnju sistema grejanja, zamenu opreme u kotlarnici, ugradnju termostatskih i balansnih ventila i zamenu svetiljki.

Primenom navedenih mera, adaptirani objekti biće u celosti energetski unapređeni i uslovi komfora, odnosno boravka u tim ustanovama značajno poboljšani.

EEPPB projekat finansira se iz sredstava kredita u vrednosti od 31,5 miliona evra, i donacije u vrednosti od oko 4,7 miliona evra, koji su obezbeđeni od strane Nemačke razvojne banke (KfW), dok se MEEP projekat finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrednosti od 11,5 miliona evra.

Izvor: mek.gov.me

V.Vukajlović