U prvoj nedelji 2017. cene nafte porasle

Nafta

56095c5b-4a04-461c-9a30-753a0a0a0a64-nafta-previewNa svetskim su tržištima cene nafte prošle nedelje blago porasle, što se povezuje sa  vestima o smanjenju proizvodnje nekih od najvećih svjetskih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje porasla 0,5 posto, na 57,10 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupeo 0,5 posto, na 53,99 dolara.

Nakon što su prošle godine cene „crnog zlata“ skočile više od 45 posto, što je bio njihov najveći skok od 2009., na početku ove godine dodatno su ojačale.

Podršku cenama pružile su informacije da su neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), u skladu s dogovorom iz novembra prošle godine, počele da smanjuju proizvodnju na početku 2017.

Prema dogovoru, OPEK bi  trebao da smanji proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, što je prvi takav sporazum od 2008., a inicijativi su se pridružile Rusija i neki drugi proizvođači koji nisu u tom kartelu i koji planiraju da smanje proizvodnju za otprilike polovinu.

Zahvaljujući tome, u ovoj  godini bi trebalo da se smanji neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje, što je dve godine pritiskalo cene nafte.

Prošle nedelje Saudijska Arabija, Kuvajt i Abu Dabi obavestili svoje klijente o smanjenju proizvodnje, a očekuje se da će i drugi proizvođači to učiniti u skladu s dogovorom OPEK-a.

Izvor: avaz.ba

V.V.