U prirodu pušteno sedam jedinki mišara i šest vetruški

Nakon uspešnog lečenja i oporavka u Beogradskom Zoološkom vrtu, juče je u prirodu pušteno sedam jedinki mišara (Buteo buteo), šest vetruški (Falco tinnunculus).

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Ovom prilikom pušteno je i trinest sova: četri kukuvije (Tyto alba), šest utina (Asio otus) i tri šumske sove (Strix aluco).

Zajedničkom akcijom predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Beo Zoo vrta i Ministarstva zaštite životne sredine, Kancelarije za CITES, jedinke su čipovane i puštene da u prirodi nastave svoj samostalni život.

Obe vrste prema Prilogu I Pravilnika o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva („Sl. glasnik RS“, br. 5/2010 i 47/2011) spadaju u strogo zaštićene.

Prisustvo ovih vrsta grabljivica veoma je korisno zato što smanjuju broj glodara i drugih životinja koje se smatraju štetočinama, a predstavljaju i indikator zdrave životne sredine.

Zavod za zaštitu prirode Srbije, kao jednu od svojih delatnosti, na godišnjem nivou realizuje oko 100 akcija zbrinjavanja bolesnih, povređenih vrsta ptica iz prirode, kao i vrsta oduzetih iz zatočeništva.

Milisav Pajević