U požaru u Francuskoj izgorelo preko 5000 tona hemijskog otpada

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: YouTube (screenshot)

U hemijskoj fabrici u Ruenu, na severozapadu Francuske, izgorelo je preko 5000 tona hemijskog otpada.

Stanovništvo, poljoprivrednici i borci za očuvanje životne okoline zahtevaju od vlasti da im se da više informacija o negativnom uticaju ovog događaja na životnu sredinu. Smatraju da vlasti kriju kompletne podatke o tome.

Neposredno su najviše pogođeni poljoprivrednici, koji su tokom protekle nedelje morali da odbace i na desetine hiljada litara mleka. Takođe, odlučeno je da meso sa farmi u okolini bude poslato na dodatna ispitivanja. Savetovalo se da se voće i povrće iz bašti dobro opere pre konzumiranja i da se ostaci od požara, poput čađi, ne dodiruju.

Državne vlasti su izjavile da nema opasnih otrovnih supstanci u vazduhu i gradskoj vodi. Škole su ponovo otvorene, nakon što su privremeno bile zatvorene na nekoliko dana u cilju uklanjanja ostataka čađi, ali ipak zaposleni u školama odbijaju da se vrate na posao i napominju da se učenici žale na glavobolju.

Stanovništvo nije uvereno u tvrdnje da nema opasnosti po zdravlje i ne veruju da se, kako vlasti kažu, može sasvim normalno živeti i funkcionisati.

Ministar zdravlja rekao je da ne može da garantuje potpunu bezbednost nakon gašenja požara jer postoje tragovi ugljovodoničnih ostataka.

Do snažne eksplozije došlo je prošlog četvrtka u skladištu koje je u vlasništvu Lubrizola, proizvođača industrijskih maziva i aditiva za gorivo, čiji je vlasnik američki milijarder Varen Bafet. Postrojenje Lubrizol nalazi se na nekoliko kilometara od Ruena, u kojem živi oko 100.000 ljudi. Vatrogasci su satima radili na gašenju požara.

Jelena Cvetić