U požarima u Sibiru ispušteno 59 miliona tona CO2

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Born)

Procenjuje se da je tokom požara koji besne u Sibiru od juna ispušteno čak 59 miliona tona ugljen-dioksida, kako javljaju iz službe za klimatske promene „Copernicus“.  Iako je Sibir jedna od najhladnijih oblasti u svetu, ovog leta su zabeležene rekordno visoke temperature za ovo područje, koje prate razorni požari.

Problematično je što visoke temperature, i do 10 stepeni više od proseka za ovaj period godine, pružaju idealne uslove za opstanak i širenje požara.

U poslednjih 18 godina, koliko se beleže podaci o štetnim emisijama u Copernicus-u, ovog juna su zabeležene do sada najveće emisije ugljen-dioksida u ovoj ruskoj oblasti.

Poslednje dve godine zabeležena su dva najtoplija juna zaredom, dok je 2020. godine i taj rekord oboren.

Na istoku Sibira zabeležena je temperatura od 37 stepeni Celzijusa, što je sasvim novi maksimum za Arktik.

Već je poznato da se Arktik zagreva duplo brže nego ostatak planete, jer se velike količine leda tope što dovodi do veće apsorpcije sunčeve svetlosti, što dovodi do pojačanog zagrevanja, kako tvrde iz američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

S druge strane, zapadni deo Sibira zabeležio je pad prosečne temperature. Ne treba ipak zboraviti da su ovogodišnji februar i mart bili najtopliji ikada na globalnom nivou.

Podsetićemo i da je prošlog meseca zabeleženo izlivanje nafte u sibirskom gradu Noriljsk, što je prouzrokovalo ulivanje oko 20.000 tona ovog goriva u reku, koju je bilo izuzetno teško očistiti, i doprinelo daljem otapanju leda.

Jelena Cvetić