U Požarevcu se gradi objekat za prodaju i obradu solarnih panela

Foto-ilustracija: Pixabay

Prošle nedelje je završena sedmodnevna javna prezentacija novog projekta koji će energetsku tranziciju doneti Požarevčanima „na dohvat ruke“. Reč je o izgradnji poslovnog objekta u kom se planira prodaja i obrada solarnih panela.

Kako stoji u projektnoj dokumentaciji, glavni objekat imaće komercijalno-poslovni sadržaj i sastojaće se od dve hale. U prvoj će se vršiti prijem, kontrola i sortiranje solarnih panela. Oni će nakon toga biti premešteni u drugu halu gde se seku na naručene mere i obrađuju. Posle završene kontrole kvaliteta koji treba da bude u skladu sa standardima Evropske unije, paneli se izdaju krajnjem kupcu. U drugoj hali će biti smeštene prostorije osoblja i prostor namenjen za održavanje higijene i kontrolisanje tehnološkog procesa.

Ispred centralne zgrade će investitoru i mušterijama na raspolaganju biti manipulativni prostor za dostavna vozila i parking za minimalno sedam automobila i pet dostavnih vozila.

Kompleks će uključivati i portirnicu i novu internu saobraćajnicu servisnog karaktera.

Ukupna površina objekata iznosiće 1.425 m2.

Objekti će nići na zemljištu u vlasništvu kompanije „Elias Eco“, koja je ranije nameravala da tu izgradi fabriku za spaljivanje opasnog i medicinskog otpada.

Lokalna samouprava je 8. marta 2019. godine potpisala Memorandum o razumevanju sa pomenutom firmom, koja je deo korejske korporacije „Youngsan“. Navedenim memorandumom, Grad Požarevac se blanko obavezao da će pružiti podršku investitoru na svim nivoima, ukoliko ima bilo kakvih problema u realizaciji ulaganja, kao i da će dati najveći mogući prioritet svim procedurama neophodnim za sprovođenje projekta. Od izgradnje pogona za uništavanje opasnog i medicinskog otpada se, prema svemu sudeći, odustalo i to nakon što su se nevladine organizacije pobunile zbog manjkavosti procesa donošenja neophodnih propisa, ali i zato što je, kako navode, izgradnja spalionice bila planirana u blizini silosa za hranu.

Jelena Kozbašić