U Požarevcu predstavljen projekat realizacije trećeg bloka TE „Kostolac“

Srbija

blok b3 tent.rs

U Skupštini grada Požarevca 24. decembra 2014. godine prezentovana je druga faza projekta TE „Kostolac B“ predstavnicima ove lokalne samouprave.

Potpredsednik Skupštine Republike Srbije gospodin Veroljub Arsić izjavio je da je ovaj projekat značajan za požarevački kraj i državu. On je istakao da je ovo jedan od projekata gde država ulaže u proizvodnju uz pomoć sredstava koja će biti vraćena. Dodao je i da je grejs period od 7 godina i rok otplate kineskog kredita od 20 godina veoma povoljan, pre svega zbog toga što će se sa vraćanjem sredstava početi kada termoelektrana bude počela sa radom.

Direktor PD „TE-KO Kostolac“ gospodin Dragan Jovanović rekao je da je ukupna vrednost projekta 715,6 miliona dolara, dok je iznos kredita 608 miliona dolara. On je najavio da će se sledeće godine početi sa izgradnjom novog bloka termoelektrane „Kostolac“, a rok za završetak projekta iznosi 58 meseci. Gospodin Jovanović je naglasio i da će realizacijom ovog projekta biti otvoreno preko 500 novih radnih mesta, kao i da će Požarevac godišnje imati dobit od oko 200 miliona dolara od eko takse.

Podsetimo, u sredu 17. decembra 2014. godine potpisan je sporazum između Kine i Srbije o zajmu za drugu fazu projekta TE „Kostolac B“ u vrednosti od 608 miliona dolara. Zajam je uzet na 20 godina, sa 7 godina grejs perioda i kamatom od 2,5 odsto. Ratifikacija ovog sporazuma između Kine i Srbije očekuje se u januaru 2015. godine, a nakon toga počeće se sa realizacijom projekta.

Termoelektrana „Kostolac B3“ imaće snagu od 350MW, a za njenu realizaciju predviđeno je 58 meseci. Sporazumom je predviđeno i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje, što bi trebalo da bude završeno za 47 meseci.

Sandra Jovićević

foto: te-ko.rs