U Podgorici održana regionalna radionica o sadržaju zagađujućih materija u gorivima naftnog porekla

Vesti | Region | Goriva

Foto: Agencija za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore

U Podgorici je u periodu od 4. do 6. septembra održana regionalna radionica na temu primene Evropske direktive (EU) 2016/802 o sadržaju zagađujućih materija u gorivima naftnog porekla, sa posebnim akcentom na kontrolu brodskih goriva. Pored učesnika iz Crne Gore, u radionici su učestvovali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine i Turske u organizaciji Evropske agencije za pomorsku bezbednost.

Radionica je realizovana u organizaciji EMSA (Evropska agencija za sigurnost plovidbe) a otvorio  je direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikola Medenica i predavači EMSA viši službenik projekta Serđio Alda i viši službenik projekta Brajan Eliot.

Pored pomenutih zemalja na radionici su učestvovali i predstavnici Crne Gore – Željko Lompar i  Novica Mijović, iz Port State Control-a, Sergej Vujošević iz Uprave pomorske sigurnosti, kao i službenici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine mr Aleksandar Božović i mr Gordana Đukanović, kao i predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma Olivera Kujundžić. Treningu je prisustvovao i predstavnik Laboratorije za ispitivanje kvaliteta goriva Instituta za transport –Intra Mileta Ćulafić.

Tokom prvog dana radionice održane su prezentacije od strane predstavnika EMSA, nakon čega su usledile grupne vežbe.

Drugog dana radionice organizovana je poseta teretnom brodu u luci Bar, gde je u cilju ispitivanja kvaliteta goriva tj. utvrđivanja količine sumpora u gorivu, uzet uzorak goriva za dalje laboratorijsko ispitivanje i predat je Institutu za transport –Intra.
Trećeg dana radionice održane su prezentacije i doneti zaključci.

Regionalna radionica na temu primene Evropske direktive (EU) 2016/802 o sadržaju zagađujućih materija u gorivima naftnog porekla, sa posebnim akcentom na kontrolu brodskih goriva, naročito je važna s obzirom na to da je osim teorijskog, imala i praktični deo – uzimanje uzorka goriva na teretnom brodu u luci Bar i kontrolnog merenja sadržaja sumpora u gorivu, što je prvi put realizovano u okviru radionica ove vrste u organizaciji Agencije.

Od 1. januara 2020. godine, u Crnoj Gori će brodovi koji plove kroz teritorijalne vode morati da koriste još strože standarde u pogledu sadržaja sumpora u brodskim gorivima.

Zagađenje vazduha od morskog saobraćaja je značajno. Crna Gora je podržala inicijativu EU da se Sredozemno more proglasi za zonu kontrole emisija sumpor-dioksida iz pomorskog saobraćaja.

Foto: Agencija za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore

Kontrola kvaliteta goriva se u Crnoj Gori vrši od 2011. godine, a kontrola brodskih goriva na skladištima od 2017. godine.

Nakon transpozicije Direktive EU 2016/802 u nacionalno zakonodavstvo početkom 2017. godine, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je, u skladu sa svojim nadležnostima, već prilikom pripreme Godišnjeg programa monitoringa kvaliteta tečnih goriva naftnog porekla uvrstila kontrolu brodskih goriva u redovan monitoring.

U ovom kontekstu, Agencija koordinira sprovođenje programa, gde su uvoznici brodskih goriva u obavezi da sklope ugovor o kontroli kvaliteta uskladištenog goriva sa akreditovanom laboratorijom.
Na taj način kontrolisan je kvalitet goriva koje plovila nabavljaju u Crnoj Gori, dok kvalitet brodskih goriva koja koriste strana plovila, predstavlja zadatak Inspekcije pomorske sigurnosti.

Izvor: Agencija za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore