U planu rekonstrukcija sabirnih cevovoda u Subotici

Srbija

10164_1

U sredu 25. maja 2016. godine u Subotici je zaključen ugovor o rekonstrukciji sabirnih cevovoda bunarskog polja na Vodozahvatu I.

Ugovor su potpisali zamenik direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ gospodin Čaba Šanta i direktor GP „Graditelj NS“ gospodin Ljupko Kalaba, a u prisustvu gradonačelnika Subotice gospodin Jene Maglaia.

Gospodin Šanta je ovom prilikom izjavio da je investicijom obuhvaćena zamena starih, dotrajalih i nekvalitetnih sabirnih cevovoda koji dovode sirovu vodu sa dubinskih slojeva od oko 180 metara putem bunarskih polja do „Fabrike vode“, zatim izgradnja novog peskolova – uređaja za zaustavljanje protoka čestica peska u sirovoj vodi i polaganje optičkih kablova koji služe za monitoring i upravljanje celokupnim sistemom vodosnabdevanja. Osim toga, biće rekonstruisano i 66 metara izlaznog cevovoda koji potiskuje prerađenu vodu pod pritiskom sa crpne stanice u glavni magistralni vod koji distribuira vodu prema gradskoj vodovodnoj mreži, istakao je gospodin Šanta.

Gospodin Maglai je dodao da će se realizacijom ove investicije obezbediti neophodan nivo tehničkih uslova za funkcionisanje sistema vodosnabdevanja koji snabdeva grad i potrošače kvalitetnom pitkom vodom, biće smanjen nivo tehničkih gubitaka vode i havarijski rizici, a biće obezbeđen i protok podataka neophodnih za savremeno praćenje i upravljanje sistemom.

Vrednost investicije iznosi 768.624,86 evra, a sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su uštedama tokom realizacije Projekta unapređenja vodosnabdevanja Subotice. Radovi će početi u avgustu 2016. godine i trajati godinu dana.

Sandra Jovićević

foto: subotica.rs