U planu razvoj projekta kogeneracionih postrojenja na biomasu u BiH

Region | Biomasa

news-2015-April-fipa_italijani_131129107

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih ulaganja Bosne i Hercegovine sastali su se predstavnicima kompanije „Alfa Invest“ povodom realizacije projekata kogeneracionih postrojenja na drvnu biomasu u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je istaknuto da je kompanija „Alfa Invest“ partner italijanske kompanije „Pyrox“ koja poseduje sopstvenu tehnologiju za proizvodnju električne i toplotne energije na bazi čvrste biomase, a koja se zatim može koristiti za zagrevanje domaćinstava, plastenika i drugih objekata. Rečeno je da bi realizacijom jednog ovakvog postrojenja opština koja učestvuje u projektu imala godišnji prihod od oko milion evra od prodaje električne i toplotne energije, a bilo bi otvoreno i oko 25 novih radnih mesta. Opštine bi učestvovale u finansiranju projekta u iznosi između 10 i 15 odsto investicije, dok bi ostatak sredstava obezbedili investitori, Uni Credit banka Italije i Investicioni fond Irske, a postoji i mogućnost povlačenja dodatnih sredstava iz evropskih fondova.

Dogovoreno je da sredinom jula 2016. godine bude održan sastanak između predstavnika 40 opština i investitora u okviru koga će biti prezentovane mogućnosti razvoja ovakvih projekata u Bosni i Hercegovini.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba

izvor: energetika.ba