U planu proširenje deponije u Kraljevu

Srbija | Upravljanje otpadom

deponija_kraljevo_4_250815 naslovi.net

Direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo gospođa Marica Mijajlović u intervjuu za „eKapiju“ izjavila je da bi deponija „Kulagića ada“ u Kraljevu uskoro mogla da bude proširena.

Kako je istakla, rešenje o eksproprijaciji zemljišta doneto je početkom avgusta 2015. godine, a projekat sanacije deponije izradio je Institut „Kirilo Savić“ iz Beograda. Izrada projekta sanacije deponije naručena je još 2012. godine, a u maju ove godine dostavljen je predlog sanacije. U ovom predlogu predviđeno je da bi zatvaranje postojeće deponije koštalo oko 94 miliona dinara, ali i da postoji još jedan deo slobodnog prostora koji bi se napunio otpadom u sledećih sedam godina.

Gospođa Mijajlović podsetila je da je deponija u Kraljevu formirana 1974. godine, a sanirana 1995. godine kada je formirana prijemno-otpremna zona, garažni prostor i izvedeni radovi na njenom uređenju i ograđivanju. Nakon toga, 2004. godine izrađen je glavni projekat sanacije deponije, a od 2004. do 2007. godine trajali su radovi na njenom uređenju, između ostalog je povećana i visina tela deponije na 212 metara nadmorske visine.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net

izvor: ekapija.com