U planu projekat povećanja energetske efikasnosti u beogradskim javnim preduzećima

1742567_Borko_Milosavljevic_1_v

U Starom dvoru u Beogradu 9. marrta 2016. godine predstavljen je projekata unapređenja energetske efikasnosti za sedam beogradskih javnih preduzeća LEEN.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda gospodin Borko Milosavljević ovom prilikom je izjavio da je projekat dobra prilika da se kroz saradnju i primenu dobre prakse unapređenje poslovanja sedam javnih preduzeća u Beogradu koja učestvuju u pilot projektu. Istakao je da je cilj da ova javna preduzeća imaju minimalne troškove, a maksimalne rezultate što će se postići uštedama u oblasti energetike.

Direktor Baden Vitenberg kancelarije u Briselu gospodin Johanes Jung naveo je da projekat predviđa dobra tehnološka rešenja u povećanju energetske efikasnosti za preko 30 objekata u Beogradu.

Direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd gospođa Snežana Radinović dodala je da u projektu učestvuju javna preduzeća Beogradska arena, SCR „Tašmajdan“, Sava Centar, Beogradski sajam, Pionirski grad, Beogradske elektrane i SROC „Vračar“. Istakla je da su ova preduzeća izabrana znog toga što su veliki potrošači energije, a navela je i da se projekat nalazi na listi prioritetnih nacionalnih projekata Republike Srbije. Izjavila je da će mere energetske efikasnosti za ova preduzeća biti definisana do septembra 2016. godine, nakon čega će se krenuti u drugu fazu realizacije projekta.

Vrednost projekta iznosi oko 11 miliona evra, a biće finansiran preko IPA, EBRD-a i drugih međunarodnih izvora finansiranja. Strateški partneri na realizaciji projekta su Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd,Energetski inovacioni centar „Teslianum“ i nemačka kompanija „Lenn Gmbh“.

Kako je saopšteno iz grada Beograda, osnovni ciljevi projekta su značajna ušteda u potrošnji energenata, smanjenje operativnih troškova poslovanja preduzeća, usaglašavanje sa evropskim standardima u oblasti energetike i pozitivan uticaj na očuvanje životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs