U planu potpisivanje gasnog sporazuma između Srbije i Mađarske

Srbija | Gas

antich_izjava1_2011

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da Srbija može da očekuje punu podršku Mađarske u gasnom snabdevanju ako bi došlo do bilo kakve gasne krize.

Kako je istakao za Tanjug, neposredno pre sastanka u Nišu potpisan je aneks ugovora o transportu gasa kroz Mađarsku, koji je daleko povoljniji od prethonog i koji Srbijagasu omogućava dobru cenu transporta gasa kroz Mađarsku. Srbija je dobila obećanje da u slučaju bilo kakve gasne krize može da očekuje potpunu fleksibilnost Mađarske po pitanju transporta gasa i da može očekivati Mađarsku podršku u vezi sa njihovim gasnim skladištima.

Gospodin Antić je dodao da Mađarska ima velike kapacitete kada je skladištenje gasa u pitanju, odnosno ima između 4 i 5 milijardi metara kubnih gasa svojih rezervi. Istakao je i da je razgovarano i o saradnji u oblasti stvaranja srpskih obaveznih rezervi nafte i naftnih detivata, pa je za očekivati da će na nekom od sledećih bilateralnih sastanaka ili zajedničkih sednica vlade biti potpisan bilateralni sporazum o tome.

izvor: tanjug.rs

Sandra Jovićević