U planu kogenerativno postrojenje na biomasu u fabrici „Hipol“ u Odžacima

Srbija

hipolDirektor fabrike „Hipol“ gospodin Pavel Petrović prošle nedelje je sa direktorom predstavništva češke firme „Bridge Power Investment“ u Srbiji, gospodinom Mirkom Medenicom, potpisao Memorandum o proširenju saradnje, a ovom potpisivanju prisustvovali su i predsednik opštine Odžaci gospodin Dušan Marijan i zamenica predsednika opštine gospođa Biljana Cekić.

Za Energetski portal, gospodin Rajko Simin ispred fabrike „Hipol“, izjavio je da je reč o kogenerativnom postrojenju na biomasu, kapaciteta 10MW (16t/s, 12,2 bar para pritiska) i da nakon potpisanog pisma o zajedničkim namerama sleduju izrade studija isplativosti i izvodljivosti.

Prilikom potpisivanja memoranduma, gospodin Pavel Petrović podsetio je da je u fabrici „Hipol“ pre više od godinu dana započet projekat prelaska grejanja sa mazuta na biomasu, a koji je realizovan krajem prošle godine.

Prema njegovim rečima kotlarnica na biomasu trenutno radi sa kapacitetom od oko 60-70 odsto, a uskoro se očekuje da će raditi punim kapacitetom. Gospodin Petrović je rekao i da su iz kompanije „Bridge Power Investment“, od kojih se pelet i nabavlja, savetima i iskustvom doprineli da ova fabrika u Odžacima efikasnije koristi biomasu, što je i doprinelo daljoj saradnji ovih kompanija.

Podsetimo, u decembru 2013. godine u probni rad puštena je kotlarnica na biomasu od soje i slame fabrike „Hipol“ u Odžacima. Kapacitet ove kotlarnice je između 8 i 10 tona na sat, a kotao je isporučen iz Sibira sa Altaja. Izvođači radova osim domaćih firmi („Slovan-progres d.o.o.“, „Intermont d.o.o.“) su i firme iz Slovenije („Mlinstroj d.d.“) i Moskve (ЭнергоПроект), dok je inženjering i projektovanje radila novosadska firma „Neopetrol inženjering d.o.o.“. Vrednost ove investicije je oko 300 hiljada evra, a ovo postrojenje dvostruko smanjuje potrošnju mazuta upotrebom kotlarnice na biomasu.

S.J.
B.R.
foto: hipol