U planu izgradnja vetroparka u Nevesinju

Region | Vetar

Photo-ilustration: Pixabay

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić razgovarao je u Banja Luci sa predstavnicima kompanije „VE Grebak“ Erihom Prajslerom iz Mildšteta kraj Hamburga i Admirom Rahimićem iz Mostara o ulaganju u projekat izgradnje vetroparka na području opštine Nevesinje.

Predstavnici kompanije „VE Grebak“ istakli su da u oblasti izgradnje vetroelektrana imaju višegodišnje iskustvo, te da su spremni da svoje tehničke i finansijske resurse ulože u ovaj projekat. Kako je saopšteno, izgradnja vetroparka podstakla bi razvoj privrede u opštini Nevesinje jer bi u periodu izgradnje bile angažovane domaće kompanije, čime će za lokalno stanovništvo biti obezbeđena i nova radna mesta.

Ministar Đokić je izrazio spremnost da pruži podršku ovoj inicijativi, ističući da je istočna Hercegovina zbog klimatskih uslova veoma perspektivno područje za izgradnju vetroelektrana. On je dodao i da je ta investicija značajna i zbog izgradnje neophodne infrastukture, naročito puteva, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva.

Prema projekcijama, vetropark „Grebak“ će biti instalisane snage 49,5 MW i procenjene godišnje proizvodnje od oko 130 GWh električne energije. Ukupna investiciona vrednost iznosi oko 65 miliona evra, a očekuje se da projekat bude realizovan u naredne dve godine.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević