U planu izgradnja solarne elektrane na hrvatskom ostrvu Cresu

Region | Solarna

Foto-ilustracija: Pixabay

Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije spreman je predati zahtev za izdavanje lokacijske dozvole za solarnu elektranu Orlec Trinket – Istok, preneli su hrvatski mediji.

Elektrana će se graditi na ostrvu Cresu, severno od naselja Orlec i biće prva solarna elektrana veća od 1 MW u Hrvatskoj, a i prva s tolikom snagom koja je pripremljena do lokacijske dozvole. Proizvodnja će biti oko 8,5 miliona kWh električne energije godišnje za snabdevanje 15.000 prosečnih domaćinstava, što bi stabilizovalo distribucionu mrežu na ostrvu. Snaga elektrane od 6,5 MW biće instalirana na 17,3 ha, podeljena na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW. Gradiće se na području ekološke mreže, zbog čega je još potrebna i ocena prihvatljivosti od Ministarstva zaštite prirode i okoline Hrvatske.

Koliko će elektrana biti zelena govori plan da ograda oko nje omogući nesmetani prolaz malih životinja, a paneli će životinjama poslužiti kao sklonište od vremenskih neprilika, pa čak je u području elektrana sačuvana lokva gde se ovce napajaju, saopštili su hrvatski mediji.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević