U planu izgradnja gasovoda između Rusije, Grčke i Italije

Svet | Gas

gasovod novosti.rs

Predstavnici ruske kompanije „Gasprom“, italijanske kompanije „Edison SpA“ i grčke kompanije DEPA potpisali su memorandum o razumevanju za razvoj projekta izgradnje gasovoda koji bi trebalo da doprema gas iz Rusije ispod Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, a zatim iz Grčke do Italije, prenela je grčka novinska agencija ANA.

Generalni direktor kompanije „Gasprom“ gospidin Aleksej Miler izjavio je da je razvoj unutarevropskog kapaciteta za tranzit gasa od ključnog značaja za poboljšanje pouzdanosti i bezbednosti isporuka prirodnog gasa iz Rusije do kupaca u Evropi, preneli su mediji.

Generalni direktor kompanije DEPA gospodin Teodoros Kicakos istakao je da će projekat doprineti energetskoj bezbednosti u Evropskoj uniji, a osim toga očekuje se da će projekat osnažiti ulogu Grčke kao važnog centra za transport gasa.

Kako su mediji preneli, kompanije „Edison SpA“ i DEPA ranije su osnovale zajedničku kompaniju „Posejdon“ sa ciljem izgradnje podvodnog gasovoda između Grčke i Italije, a rezultati nastali u okviru ovog projekta biće iskorišćeni za projekat novog gasovoda između Rusije, Grčke i Italije.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs

izvor: tanjug.rs