U planu izgradnja fotonaponskih elektrana na krovovima

ns-sajamKako danasnji Blic prenosi, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je saopštio da je to preduzeće u odnosu na prošlu godinu povećalo prihode za 10 odsto te da očekuje da će prihod premašiti 544 miliona dinara dok će dobit samog sajma u 2016. godini iznositi oko 43 miliona dinara.

Govoreći o ostalim uspesima o posećenosti manifestacija i finansijskom uspehu u 2016., Cvetković je najavio da se u 2017. godini priprema 16 sajmova koji će biti održani u 12 termina te da od marta 2017. Tada će Sajam isplatiti poslednju ratu kredita za izgradnju Master centra, pa kako kaže dolazi period investicija.

– Od Ministarstva rudarstva i energetike očekuje se dozvola za izgradnju dve fotonaponske elektrane snage 500kW na krovovima Hale 1 i Hale „Master“. Realizacijom tog projekta Novosadski sajam bi imao najveću fotonaponsku elektranu u Srbiji, od koje bi godišnje prihodovao oko 200.000 evra – saopštio je Cvetković.

On je istakao da je veoma bitan i projekat supstitucije postojećeg toplotnog izvora od JKP „Novosadska toplana“ na prirodni gas sa izgradnjom energane na gas i priključka na gasnu mrežu. Na taj način troškovi zagrevanja bi na godišnjem nivou bili umanjeni 50 odsto.

Izvor: blic.rs

V.Vukajlović