U planu izgradnja Prve pasivne kuće u Vojvodini

izolacija_140916

Pod okriljem Klastera za energetsku efikasnost i ekologiju ENEF rođen je projekat Prve pasivne kuće u Vojvodini, odnosno objekta za čije se grejanje ili hlađenje koristi minimalna količina energije.

Cilj projekta je bio da se, valjanom izolacijom, domaši ne samo željena godišnja potrošnja objekta od svega 15 kWh po kvadratnom metru – u odnosu na u Srbiji danas prosečnih skoro 200 kWh – već i da se istovremeno obezbedi visoki konfor življenja u ovakvom domu i leti i zimi. A da bi se to postiglo ključna je kombinacija tehnologije, dizajna i materijala koji se koristi.

U tom smislu su glavni konstruktivni elementi Prve pasivne kuće u Vojvodini od drveta, odnosno osnovu čini drvena konstrukcija ispunjena mineralnom vunom. Spoljni zidovi su, između ostalog, obloženi stiroporom i farmacel pločama, i ukupna debljina izolacije doseže 39 cm, dok je krovna konstrukcija takođe urađena po najvišim standardima i ovde debljina izolacije premašuje 35 cm.

Kada je reč o stolariji, upotrebljen je šestokomorni profil sa niskoemisionim staklom punjenim argonom, a kako bi se istovremeno obezbedila dobra zaptivenost objekta i neohodna redvona izmena vazduha, planirana je komforna ventilacija sa rekuperacijom. Reč je o ponovnom korišćenju toplote iz otpadnog vazduha, koji svoju toplotu predaje svežem, uglavnom hladnijem vazduhu, bez fizičkog mešanja.

Grejanje u ovakvoj kući je podno, obezbeđena je stalna kontrola koncentracije ugljen-dioksida, a vlažnost vazduha se kreće između 40 i 60 odsto. Takođe je veoma važna činjenica da je praktično u celom objektu temperatura ista.

Izgradnja stambenih objekata približno nulte potrošnje energije je dostignut standard u većini zemalja Zapadne Evrope, dok je kod nas ona samo formalno ugrađena u postojeće zakonske okvire, ali čija implementacija prilično kasni. Posledica je da u EU danas na grejanje/hlađenje stambenih jedinica ode u proseku 27 odsto energije koja se ukupno potroši na nivou države, dok je kod nas reč o čak 45 odsto.

izvor: danas.rs

foto: ekapija.com

Sandra Jovićević