U PKS održana javna rasprava o novim zakonima o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti

Vesti | Srbija

Foto: Vlada Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u sredu u Privrednoj komori Srbije, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, istakla da se ovi zakoni tiču svakog građanina naše zemlje i da Srbija danas, kako je upozorila, troši četiri puta više energije nego što je prosek EU, bacajući godišnju proizvodnju jedne termoelektrane, a sve to jer se nedovoljno bavimo energetskom efikasnošću.

„Cilj je da i privreda i građani mogu da proizvode energiju i plasiraju je u mrežu, ovim zakonima želimo da za deset godina budemo na nivou EU po energetskoj efikasnosti, a istovremeno da radimo na smanjenju potrošnje energije“, rekla je ministarka.

Trenutno učešće OIE u ukupnoj proizvodnji električne energije približno 24 odsto, a najveći deo čine velike hidroelektrane, dok elektrane koje koriste energiju vetra, sunca i biomase učestvuju četiri odsto. Do 2050. godine Srbija je zacrtala da najmanje 50 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije.

Jedna od novina ovog zakona je da će potrošači moći da budu i proizvođači energije, da postave solarne panele na svoje kuće ili zgrade, i da sa jedne strane smanje svoje troškove, ali i da višak energije plasiraju u mrežu.

Kao novi model podsticaja uvode se aukcije koje će doneti veću konkurenciju proizvođača. Trenutno postoji budžetski fond koji raspolaže sa 150 do 500 miliona dinara godišnje za opštine i njihove projekte, a novim zakonom biće omogućeno da se u to uključe i građani.

Foto-ilustracija: Pixabay

Podsticaji su predviđeni za elektranu koja koristi obnovljive izvore energije vetar, sunce, hidro, biomasu, biogas, geotermalnu, biorazgradivi otpad, a primenjuju se kroz dva sistema: sistem tržišnih premija i sistem fid-in tarifa.

Uprava u Ministarstvu raspolagaće sa približno 15 miliona evra u prvoj godini, nakon čega će se taj budžet povećavati, jer će se u njega slivati i novac međunarodnih partnera i donatora, objasnila je Mihajlović.

Ovim zakonom građani će biti u mogućnosti da zamene vrata, prozore i da poboljšaju izolacija fasada.

Savetnik predsednika PKS Miroslav Lutovac rekao je da se sa novim zakonom o obnovljivim izvorima energije očekuje pravi zamah u izgradnji solarnih panela i da građani pronađu svoj interes u korišćenju ove tehnologije.

Predstavnici ministarstva su najavili da će podzakonski akti biti doneti veoma brzo, u roku od 30 dana od usvajanja novih zakona.

Javnu raspravu sprovodi nadležno ministarstvo u periodu od 21. januara do 9. februara 2021. godine.

Energetski portal