U Pekingu crvena uzbuna zbog smoga i žuta zbog magle

Svet

ljmktkqturbxy9kztg2oduxowe1mta5mtnizmjhymnlmgy0mju0zmq2ny5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

U više oblasti Kine trenutno vlada veliko zagađenje, a Peking je pod crvenom uzbunom zbog smoga i žutom uzbunom zbog magle.

Druga područja, posebno u severnoj Kini su pod crvenim upozorenjem i zbog magle i zbog smoga. Visok nivo zagađenja traje već nedeljama, što je dovelo do otkazivanja letova i uvođenja zabrana za saobraćaj.

Kako bi se smanjilo zagađenje, Kina će investirati više od 360 milijardi dolara u dobijanje energije iz obnovljivih izvora u periodu od 2016. do 2020. godine, saopštila je kineska nacionalna agencija za energiju. Ova investicija će stvoriti više od 13 miliona radnih mesta, navodi se u projektu razvoja energetskog sektora koji je predstavila ova agencija.

U poslednjih pet godina, Kina ulaže više u zelene tehnologije i obnovljive izvore energije nego Evropa i SAD zajedno. Očekuje se da bi emisija ugljen dioksida u Kini mogla početi da opada 2030. godine.

izvor: blic.rs

Sandra Jovićević