U Parizu više drveća u borbi protiv klimatskih promena

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Pixabay

Gradske vlasti Pariza su predložile stvaranje „urbanih šuma“ da bi se taj grad bolje suočio s visokom temperaturom koja bi kroz narednih 30 godina mogla da bude visoka kao u Kanberi, u Australiji, ali taj ambiciozni projekat izaziva sumnje.

Takozvana „strategija gradskog osveženja“ koju podržava gradočelnica Pariza An Idalgo, ima za cilj stvaranje parkova, vrtova i plantaža kako bi bilo manje betona koji povećava temperaturu vazduha.

Predviđa se stvaranje 30 hektara dodatnog zelenog prostora i sađenje 20.000 stabala drveća. Ovog leta se predviđa otvaranje za građane devet hektara nekadašnje železničke pruge, uz četiri „urbane šume“.

Po studiji Univerziteta u Cirihu o 520 velikih gradova, do 2050. godine klima u gradovima s umerenom temperaturom će zbog klimatskih promena biti kao da su se preselili 1.000 kilometara južnije. Leta će biti toplija za prosečno 3,5 stepena, a zime za 4,7 stepeni Celizujsa.

Prošlog leta je temperatura tla u ulici kod Muzeja Luvr, u centru Pariza, iznosila i 65 stepeni Celzijusa, navele su gradske vlasti koje su obećale da će sa 12,5 hektara do 2020. biti uklonjen asfaltni pokrivač jer vrsta pokrivača tla utiče na mikro-klimu.

Za sada ne postoji datum ni budžet za „projekte vegetalizacije“ Pariza, ali su neki odbornici izrazili negodovanje, smatrajući da ne postoje „urbane šume“ i da su to sve samo najave.

Naučnik Vens Vigije je rekao da naučno ne postoji definicija za „urbane šume“, ali je priznao da vegetacija smanjuje visoku temperaturu.

Parižani se takođe bune jer će to koštati i stvoriti dodatna gradilišta po glavnom gradu Francuske.

Izvor: Beta

Željka Vesić