U Parizu kazne i do nekoliko hiljada evra za remećenje komunalnog reda

Foto-ilustracija: Unsplash (Jeff Frenette)

Vruća tema opštinskih izbora u Parizu su novčane kazne za prekršioce komunalnog reda.

Tokom proteklog petogodišnjeg mandata pariska gradska uprava na čelu s Ana Idalgo uložila je ogromne napore kako bi grad prilagodila potrebama savremenog gradskog stanovništva i ga u što većoj meri zaštitila od klimatskih promena.

Javni prostor grada se intenzivno ozelenjuje i namenjuje različitim skupinama građana, školska dvorišta i brojne asfaltirane površine pretvaraju se u zelene oaze, planira se sadnja urbanih šuma, uvode nove i proširuju postojeće pešačke zone, a izgrađena je i impresivna biciklistička infrastruktura.

Ana Idalgo za svoj potencijalni drugi mandat nudi nastavak preobražaj francuskog glavnog grada i obećava „ekološki i objedinjeni projekat koji će ljude i njihovu okolinu staviti u središte svega“.

Krajem prošle nedelje Idalgo je detaljno predstavila svoj program te je, osim mnogih predloga o kojima se već uveliko raspravlja u poslednje vreme, najavila i neke nove poteze. Neki od njih odnose se na otvaranje kanala Sent Martin za kupanje do 2024. godine (uz ranije realizovane programe) po uzoru na „Bassin de la Villette“. Posle preuređenja sedam velikih trgova francuske metropole, njihovog ozelenjavanja i prilagođavanja klimatskim promenama, Idalgo namerava da preuredi još osam pariskih trgova, kao i Jelisejska polja, kako bi se „pešacima omogućila sigurnost i sloboda kretanja“.

Upravljanje čistoćom u svakom okrugu

Često kritikovana zbog svojih nedovoljnih napora usmerenih na rešavanje nečistoće pariskih ulica, gradonačelnica Idalgo predlaže imenovanje „upravnika čistoće u svakom okrugu koji će u saradnji s gradskom upravom i građanima doneti poseban akcijski plan za svaku ulicu“. Francuski mediji ističu kako ovaj predlog podseća na predlog njenog protivnika Benžamina Žrivoa koji želi sa imenuje 1.000 „upravnika ulica“ kako bi se u Parizu osigurala čistoća.

150 evra za bacanje opuška

Foto-ilustracija: Unsplash (John Towner)

Kako bi se stalo na kraj nečistoći pariskih ulica, Ana Idalgo namerava da utiče na izmenu zakona kako bi kao gradonačelnica mogla da poveća iznose novčanih kazni za neodgovorno ponašanje građana. „Želimo da povisimo novčanu kaznu za neodgovorno bacanje opušaka cigareta i ostalog otpada na 150 evra (trenutno se naplaćuje iznos od 68 evra), zatim da uvedemo novčanu kaznu u visini od 300 evra za obavljanje nužde na javnom mestu, 500 evra za nepropisno odlaganje kabastog otpada i nekoliko hiljada evra za nepropisno oglašavanje”, objasnila je Idalgo.

Kandidat LREM-a Benžamin Žrivo obrušio se na svoju protivkandidatkinju tvrdnjom kako je „definitivno otuđena od svojih sugrađana i ne prepoznaje njihove stvarne potrebe“. „Njen nerealan izborni program predstavlja dodatni trošak u visini od 6 milijardi evra, što će svako domaćinstvo godišnje koštati gotovo hiljadu evra više“, rekao je Žrivo.

Izvor: S.F. Ekovjesnik