U Novom Sadu uništeno 100 km ribarskih mreža

Foto: JP „Vojvodinašume“

Dvorišni deo Novosadskog sajma je 4. oktobra okupio veliki broj posetilaca. Razlog tome je odgovoran rad ribočuvara, zaposlenih u JP „Vojvodinašume“. Naime, na poligonu preduzeća uništeno je više od 100 km ribarske mreže i drugih ribarskih alata koji su zaplenjeni prilikom nedozvoljenog i protivzakonitog korišćenja. Tom prilikom, su najuspešniji radnici JP „Vojvodinašume“ nagrađeni.

Prisutnima se obratio i direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai, koji je poručio da će se ribočuvarska služba JP ”Vojvodinašume” u narednom periodu modernizovati, nabaviti veći broj čamaca, kao i savremenih i brzih vanbrodskih motora. U 2014. godini u operativnoj upotrebi je bilo 14 čamaca i 1 gliser, a ove godine ribočuvarskoj službi je na raspolaganju 24 čamca i 2 glisera.

Tokom sledećeg petogodišnjeg perioda nabavićemo novi brzi gliser. Uvešćemo u operativnu upotrebu sistem brodskih/vanbrodskih veza za komunikaciju, termovizijske kamere za noćno osmatranje, sonare za nalaženje potopljnih nezakonitih alata i sredstva za ličnu zaštitu ribočuvara.“

Kokai je čestitao najuspešnijim ribočuvarima Milenku Vujatoviću iz Šumskog gazdinstva Sombor i Radiši Nešiću iz Šumske uprave Apatin. Tom prilikom, uručio im je i prigodne nagrade.

Foto: JP „Vojvodinašume“

U okviru godišnjih kvota za praćenje rada ribočuvarske službe JP “Vojvodinašume“, donete su mesečne i godišnje kvote za svaki ogranak pojedinačno, čime je moguće pratiti izvršenje i učinak ribočuvarske službe u ogranku preduzeća. Analiza o rezultatima rada ribočuvarske službe ukazuje da su donete godišnje kvote o praćenju rada ribočuvarske službe unapredile rezultate rada ribočuvarske službe. Broj i dužina zaplenjenih mreža, kao i drugog nedozvoljenog ribarskog alata u periodu od 2015. do 2019. u godišnjem proseku ispunjava raspon od 110 do 130 odsto, što predstavlja veoma značajan parametar u ocenjivanju rada i prisutnosti ribočuvara na terenu. U 2019. godini zaplenjeno je 97.000 mreža, oko 3.765 bubnjeva, senkera i drugog nedozvoljenog ribarskog alata.

Tokom pomenutog perioda podnete su prekršajne prijave za nezakonit ribolov od ukupno 301 lica i privrednih subjekata, odnosno privrednih ribara, od čega je rešeno 89 prijava, odnosno svega 33 odsto.

Izvor: JP „Vojvodina šume“