U Novom Sadu počeo kongres posvećen održivom upravljanju zemljištem

Srbija | Održivi razvoj

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu juče je zvanično otvoren II Međunarodni i XIV Nacionalni kongres Srpskog društva za proučavanje zemljišta pod nazivom „Rešenja i projekcije za održivo upravljanje zemljištem“.

Na ovom kongresu biće predstavljeno 130 naučnih radova, od čega preko 40 radova iz inostranstva, u kojima su predstavljeni rezultati i saznanja o dosadašnjim istraživanjima zemljišta.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević istakao je pred otvaranje ovog kongresa , da ovakvi skupovi zaslužuju posebnu podršku resornog sekretarijata. Kako je naveo, za ovu godinu smo opredelili 20 miliona dinara za kontrolu plodnosti zemljišta, što je dvostruko više, nego lane. Zemljište kao prirodni neobnovljivi resurs, jeste nešto čemu moramo posvetiti dužnu pažnju, naglasio je mr Radojević i dodao da se upravo kroz ovakve skupove dolazi do važnih saznanja u cilju unapređivanja mera agrarne politike.

Prof. dr Milivoj Belić sa Poljoprivrednog fakulteta, predsednik Srpskog društva za proučavanje zemljišta, otvorio je ovaj značajan skup posvećen istraživanjima zemljišta, podsetivši da se ovakvi skupovi održavaju svake četvrte godine sa ciljem prenošenja saznanja naučnih radnika i ostvarivanja internacionalne komunikacije. Prof. dr Belić ukazao je da današnji kongres treba da pruži rešenja koja treba da se na najbolji način projektuju do korisnika poljoprivrednih zemljišta, te institucija koja se bave zaštitom zemljišta i do institucija koje se bave upravljnjem zemljišnim resursom.

Zajednički cilj svakog pojedinca i nacije jeste da podizanje individualne i kolektivne svesti o značaju zemljišta, poručeno je sa ovog skupa.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević