U Novom Sadu biće posađeno 3.000 sadnica bresta

Foto: Grad Novi Sad

U blizini gradske deponije u Novom Sadu počela je sadnja 3.000 stabala bresta koje je povodom Svetskog dana šuma i Svetskog dana voda, JKP “Vode Vojvodine” doniralo gradu. Kako je u pitanju veoma osetljiva lokacija, jer se otpad ne tretira na adekvatan način, posađeno drveće će napraviti prirodnu barijeru.

“Brest će biti zasađen na 2,5 hektara površine, kako bismo dobili eko barijeru koja je u interesu svih, a pre svega građana Nemanovaca. Ubrzano pripremamo dokumentaciju za izgradnju regionalne deponije, odnosno Centra za upravlјanje čvrstim otpadom, i to u saradnji sa Evropskom unijom i Ministarstvom za evropske integracije. Centar će biti udalјeniji od naselјenih mesta, smanjili smo prostor za njegovu izgradnju, da bismo dobili više mesta za nove zasade i zelene površine. Tehnologija koja se bude koristila neće dozovoliti emisiju štetnih gasova, i neće biti neprijatnih mirisa. Građanima Nemanovaca, Pejićevih salaša i Klise može biti samo bolјe nego što je sada, jer glavni cilј nam je da postojeća smetlišta postanu ekološka brda i da se izgradi novo postrojenje koje neće remetiti kvalitet života lјudi. Planiramo realizaciju još mnogo dobrih projekata kao što je novi koncept rezervata prirode Begečka jama, ali i Šodroša”, istako je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Drveće zajedničkim snagama sade radnici JKP „Gradsko zelenilo“, Gradske uprave za zaštitu životne sredine i Saveta gradonačelnika za ozelenjavanje.

“Sadimo drveće koje će živeti decenijama, tako da je ovo ulaganje u budućnost. Moramo shvatiti da imamo posebnu odgovornost prema životnoj sredini. Klimatske promene utiču i na život lјudi i na prirodu, a posebno je ugroženo zelenilio u gradovima. Zbog toga povećavamo zelene površine i uvodimo zalivne sisteme da očuvamo vitalnost postojećih. Prati se koje bolesti i štetočine napadaju zelenilo, a istražujemo i koje bilјne vrste mogu najbolјe da usvajaju zagađujuće čestice. Savet za ozelenjavanje ima odličnu saradnju sa Gradom, upravama i javnim preduzećima, jer je sinergija lokalne samouprave i univerziteta od presudnog značaja. U toku je izrada katastra zelenih površina koji će omogućiti bolјe upravlјanje zelenilom”, rekao je prof Saša Orlović, predsednik Saveta za ozelenjavanje.

Prema rečima direktora JVP “Vode Vojvodine” ovo je prvi put da oni višak sadnica ne prodaju, nego ih doniraju lokalnim samoupravama.

“Naši kapaciteti su sadnice za 120.000 hektara, a potrebe su nam 80.000 hektara. Ove godine su to sadnice za vodna područja, a planiramo i uzgoj mednih i dekorativnih vrsta. Oko 15.000 sadnica poklonićemo Apatinu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu i drugim opštinama”, istakao je direktor Srđan Kružević.

Energetski portal