U Nišu u toku radionica o klimatskim promenama

Srbija | Klimatske promene

U Nišu je juče počela regionalna radionica „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ koju sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz stručno-savetodavnu podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Radionica ima za cilj da se identifikuju inovativne ideje i projekti za unapređenje upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, uz ostvarivanje ekonomskih, društvenih i ekoloških koristi za lokalnu zajednicu.

Važan rezultat regionalne radionice je doprinos uspostavljanju partnerstava između lokalnih samouprava, javnih i privatnih preduzeća, organizacija civilnog društva, naučno-istaživačkih institucija i drugih zainteresovanih strana za borbu protiv klimatskih promena na lokalnom nivou. Tokom radionice biće predstavljeni ciljevi rojekta, faze u njegovom sprovođenju i okvirni kriterijumi za izbor idejnih rešenja u okviru javnih poziva koji će biti objavljeni u novembru 2017. godine.

Prvi dan radionice bio je posvećen „Upravljanju podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena“ i prvenstveno je bio namenjen predstavnicima lokalnih samouprava zaduženim za baze podataka i otvorene podatke na lokalnom nivou, energetskim menadžerima, kao i svim zainteresovanim organizacijama koje se bave pitanjima pristupa otvorenim podacima.

Drugi dan radionice posvećen je diskusiji o mogućim „Inovativnim idejama za smanjenje emisija GHG na lokalnom nivou“ i namenjen je predstavnicima lokalnih samouprava zaduženim za ekonomski razvoj, planiranje i upravljanje projektima, predstavnicima javnih i privatnih preduzeća, organizacijama civilnog društva, naučno-istraživačkih institucija, koje žele da se priključe „izazovu“ za inovativna rešenja.

izvor: jugpress.com

Sandra Jovićević