U narednih pet godina četiri nova rudnika

Srbija

1312841889483dd4ec08eb5750660574_origKako prenosi RTS, za mineralnim sirovinama u Srbiji na stotinak lokacija traga petnaestak investitora. Do 2022. planira se otvaranje četiri nova rudnika. Samo svetski rudarski gigant „Rio Tinto“ već deceniju u Podrinju istražuje jedinstveno nalazište u svetu novog minerala – jadarita. Od danas u Loznici imaju i info-centar, gde se građani mogu informisati o projektu.
Država insistira da prerada ostane u zemlji. Litijum i bor imaju široku primenu pa je plan otvaranje fabrika baterija, TV ekrana ili drugih industrija.

„Pravi se jedan tim između ministarstava koji će sarađivati, tako da će se ubrzati izdavanje dozvola za sve fabrike i za sve ono što će ići posle vađenja i eksploatacije jadarita i flotacije u litijum“, kaže pomoćnik ministra rudarstva i energetike Siniša Tanacković.
U istom periodu resorno ministarstvo najavljuje gradnju još tri rudnika u okolini Raške, Ljubovije i Bora. Nadležni tvrde da država ima koristi jer investitori redovno plaćaju rudnu rentu.

Novi Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima je oštar: istraživanja su oročena i ne mogu se beskrajno obnavljati.

Izvor:rts.rs

Vesna Vukajlović