U najzagađenijim svetskim gradovima čist vazduh se plaća i postaje statusni simbol

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Hotel Cordis u Šangaju, u Kini, nudi mnoge pogodnosti svojim gostima – blizinu železnica i aerodroma, bazen i dvostruko filtriran vazduh. Neočekivano, posetiocima se kao najprimamljivija čini upravo poslednja stavka. Svaka od 396 hotelskih soba opremljena je kontrolnim uređajem zagađenja.

U zagađenim gradovima, poput Šangaja, Pekinga i Delhija, čist vazduh postao je luksuzno dobro, a pristup njemu još jedan faktor produbljivanja jaza između bogatih i siromašnih koji su primorani da se neprestano guše štetnim gasovima.

Prema proračunima Svetske zdravstvene organizacije iz 2014. godine, za sedam miliona prevremenih smrti godišnje i niz zdravstvenih stanja, od raka pluća do srčanog udara, krivac je upravo vazduh lošeg kvaliteta.

Vlasti su uglavnom nastojale da problem predstave manje kritičnim nego što zapravo jeste. Ipak, stanje u kineskim megalopolisima postalo je toliko ozbiljno da je vlada primorana na preduzimanje mera. U suprotnom bi rizikovala podrivanje svoje popularnosti od strane porodica zabrinutih za zdravlje svojih potomaka. Tržište svežeg vazduha nije bila deo njihovog plana, ali čini se kao prirodan rezultat krizne situacije. Privatni sektor iskoristio je priliku da profitira.

Često se govori da je zdravlje najveće bogatstvo. Kako biste sebi priuštili lečenje, u mnogim delovima sveta, međutim, najpre treba da posedujete određena (čitajte: velika) novčana sredstva. Zdravstveno osiguranje uglavnom ne pokriva troškove terapija i lekova potrebnih dijabetičarima ili obolelim od raka.

Zemlje će nesumnjivo da nastave napore da neutrališu zagađenje vazduha, ali se njihov napredak na ovom polju odigrava sporo. U međuvremenu, ljudi koji ne mogu priuštiti da udišu bolji vazduh će „zakačiti“ astmu, rak pluća i mnoga problematična srčana stanja.

Ostaje nepoznanica da li je, na duge staze, skuplji boravak u hotelu Cordis ili lečenje.

Jelena Kozbašić