U modernizaciju toplane u Kruševcu ulaže se 350 miliona dinara

Vesti | Srbija

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je juče da će u modernizaciju toplane u Kruševcu biti uloženo 350 miliona dinara iz državnog budžeta, najavivši da će do početka grejne sezone biti završeni svi ključni radovi koji treba da obezbede normalno snabdevanje ovog grada toplotnom energijom.

Foto: pixabay

Antić je prilikom obilaska gradske toplane u Kruševcu, gde je u toku rekonstrukcija dva kotla na čvrsto gorivo i dva kotla na gas, naveo da se radovi odvijaju u skladu sa dinamikom i očekivanjima.

Ministar je objasnio da će do početka grejne sezone biti završen remont oba gasna kotla snage po 17,3 megavata i remont jednog kotla na ugalj snage 35 megavata.

Ta tri kotla će obezbediti potpuno redovno snabdevanje toplotnom energijom najvećeg dela grada koji pokriva ova toplana. Do Nove godine ćemo izvršiti kapitalni remont i četvrtog kotla, odnosno drugog kotla na ugalj, snage 35 megavata, koji će dati dodatnu sigurnost snabdevanju toplotnom energijom, istakao je on.

Prema njegovim rečima, kruševačka toplana će potpuno spremno ući u predstojeću grejnu sezonu i sa stanovišta svojih kapaciteta i postrojenja, i sa stanovišta nabavke svih potrebnih energenata.

Antić je podsetio na to da se toplana u Kruševcu već duže vreme nalazi u vrlo teškoj situaciji, pri čemu je 2012. godine dug te toplane bio veći od 7,5 miliona evra, i bilo je potrebno uložiti puno energije i napora kako bi se sistem održao.

On je ukazao na to da je o modernizaciji toplane razgovarano prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Kruševcu u februaru, kada su ga predstavnici tog grada zamolili za pomoć i podršku.

Tada su, kako je rekao, dobili podršku predsednika da se iz budžeta Srbije obezbedi sto miliona dinara za rekonstrukciju toplane.

Međutim, kako je naša ekipa utvrdila potrebu da se remontuju sva četiri kotla i kada se ušlo u rekonstrukciju ovog objekta, došli smo do računice da je za potpunu modernizaciju ove toplane neophodno 350 miliona dinara plus PDV, objasnio je ministar i dodao da su ta sredstva obezbeđena iz budžeta.

On je istakao da Grad Kruševac poklanja veliku pažnju energetskoj efikasnosti, ulaže ogromne napore da smanji potrošnju energije i konkuriše za sredstva iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost.

Antić je naveo da je ove godine Kruševac prošao na konkursu sa jednim od najboljih projekata za sprovođenje mera energetske efikasnosti za zdravstvenu ambulantu u Balšićevoj ulici, čija vrednost je približno 13 miliona dinara.

Ministar je rekao da je danas sa gradonačelnicom Kruševca razgovarao i o budućim projektima energetske efikasnosti, kao i o modernizaciji Gradske kuće kroz mere energetske efikasnosti.

On je ocenio da je Moravski koridor, koji će proći pored Kruševca, velika razvojna šansa za taj grad, za nove industrijske zone i za privlačenje novih investicija na čemu će se vrlo intezivno raditi.

Da bismo sve to obezbedili potrebno je da obezbedimo i stabilno snabdevanje svim ključnim energentima, naveo je Antić, uz podsećanje na to da je Kruševac jedan od većih gradova u Srbiji sa najnižom cenom grejanja.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Parulović prenela je da se radovi na toplani intenzivno sprovode kako bi se spremno dočekala grejna sezona.

Ona je istakla da Kruševac intenzivno sarađuje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pri čemu je izrazila nadu da će se ta saradnja nastaviti i ubuduće u oblasti unapređenja energetske efikasnosti objekata i osvetljenja.

Milisav Pajević